Vino la Civic Break în Iaşi şi află cum poţi deveni un cetăţean mai bun

Vino la Civic Break în Iaşi şi află cum poţi deveni un cetăţean mai bun

Nu foarte des ni se oferă posibilitatea de a încerca să schimbăm ceva în societatea în care trăim.

Din păcate, există foarte mult loc de schimbare în societatea Românească, însă din fericire putem spune că avem oameni capabili care pot să facă acest lucru. Însă, degeaba avem oameni capabili de a aduce modificări foarte importante dacă aceştia nu au posibilitatea de a ajunge acolo unde trebuie pentru a putea pune în aplicare schimbările pe care le au în plan.

Pentru a ajunge acolo sus, printre cei mai puternici politicieni trebuie să te mânjeşti, măcar o dată, de noroiul care există în prezent în politica românească iar în România tot mai puţini oameni care chiar au pregătirea necesară pentru a-şi putea da cu părerea în legătură cu legile pe care cu toţii trebuie să le respectăm sau în legătură cu drepturile şi obligaţiile pe care le au cetăţenii acestei ţări îndrăznesc să intre în viaţa politică, iar de cele mai multe ori acest lucru nu se întâmplă din frică ci mai mult din jenă de a lucra cu persoanele care au ajuns acolo fără nici măcar un pic de pregătire, cu ajutorul cunoştinţelor sau cu ajutorul unor discursuri pregătite de zeci de persoane pentru că cel care vorbeşte să dea bine pe sticla.

Dar, dacă nu eşti politician asta nu înseamnă că nu poţi schimba ceva ce nu este în regulă. Ba din contră, dacă ai fi în politica s-ar putea să fii „nebunul” dintre cei „sănătoşi”, s-ar putea să fii singurul care vede problema şi care are o soluţie, şi s-ar putea să primeşti foarte multe înjurături, foarte multe etichete din partea celor care văd doar problemele care îi afectează pe ei. Cu toate acestea, mai există o posibilitate de a putea schimba ceea ce trebuie schimbat şi de finisat ceea ce crezi că nu este foarte clar. Înscrierea într-un ONG îţi oferă posibilitatea de a-ţi face auzită vocea fără a te mânji de politică, cel mai mare avantaj în a fi înscris într-un ONG fiind faptul că nu vei fi singurul nebun care vede problema ci cu siguranţă vei avea foarte mulţi colegi care văd la fel de bine ca şi tine problema.

Singura ocazie în care am lucrat împreună cu un ONG pentru a ajuta la rezolvarea unei probleme cu care ne confruntăm în România a fost la ultimele alegeri parlamentare, atunci când am fost observator, voluntar, într-o secţie de votare. Şi trebuie să recunosc faptul că m-am simţit ca un ghimpe în spatele tuturor celor care se aflau acolo. Fiecare mişcare pe care o făceau cei de acolo era urmată de o privire pătrunzătoare către mine, privire din care citeam faptul că le era mai simplu dacă nu eram acolo pentru că nu trebuiau să fie chiar atât de atenţi în ceea ce fac.

Din fericire totul a decurs aşa cum trebuia şi, din fericire, a trebuit să merg o singură dată la preşedintele secţiei de votare, cu constituţia în faţă, pentru a-l contrazice, în rest totul fiind în regulă.

O, da, şi nu se poate să nu amintesc replică unui membru al celui mai mare partid în România, nu spun numele partidului: D, în timpul numărării voturilor: „Lasă-mă cu voluntarii ăştia. Sunt doar o scuză pentru a mai spăla câţiva bani”. Nu am comentat această replică pe moment, deşi eram în faţa acelei persoane şi îmi pare foarte rău că nu am făcut-o. Însă eu nu eram acolo pentru a mă certa cu cineva ci eram acolo pentru a mă asigura că procesul electoral decurge aşa cum trebuie.

Mi-a plăcut să simt că ceva se desfăşoară aşa cum trebuie pentru că eram prezent acolo. Mi-a plăcut şi vreau să repet această experienţă oricând, chiar dacă toată această muncă, de 15 ore, nu a fost plătită.

Prin acest articol vreau să vă aduc la cunoştinţă faptul că puteţi să participaţi la ONGFest în Cluj, Iaşi şi Bucureşti, acolo unde eşti invitat să îţi strângi toate problemele pe care le ai şi să vii să le expui tuturor. Evenimentul este unul de genul unui City Break, participanţii fiind invitaţi să iasă din rutina zilnică pentru a afla de la ONG-urile participante cum au contribuit acestea la formarea unei ţări mai bune şi cum te poţi implica şi tu pentru a face viaţa cetăţenilor României mai bună. Eşti invitat la un Civic Break București (17 – 18 iunie), Iași (24 iunie) și Cluj-Napoca (1 iulie). În Iaşi evenimentul revine după o pauză de 6 ani de zile şi va avea loc în grădina Palas pe 24 iunie. Trebuie menţionat şi faptul că sponsorul principal al evenimentelor este Kaufland România, evenimentul fiind cofinanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

Află detalii despre evenimentul ONGFest de pe site ONGFest sau de pe pagina de Facebook ONGFest.

 

Facebook Comments