SCANDAL URIAŞ: SUA au spionat birouri şi reţele de calculatoare ale UE

SCANDAL URIAŞ: SUA au spionat birouri şi reţele de calculatoare ale UE

SUA au interceptat telefoane din birouri ale UE şi au avut acces la reţele interne de calculatoare, potrivit unor documente secrete citate de publicaţia germană Der Spiegel, aceasta fiind cea mai recentă dintr-o serie de dezvăluiri privind programele de spionaj ale SUA.

Der Spiegel a citat dintr-un document „top secret”, datat septembrie 2010, al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) a SUA despre care menţionează că fostul consultat al agenţiei americane Edward Snowden, în prezent căutat de Washington, ar fi luat cu el acest document la care ziarişti de la săptămânalul german au avut acces parţial.

Documentul evidenţiază modul în care NSA a ascultat birouri şi a spionat reţele interne de calculatoare ale UE din Washington şi de la Naţiunile Unite, ceea ce a presupus atât ascultarea discuţiilor şi a convorbirilor telefonice cât şi acces la documente şi email-uri. Documentul citat se referă la UE drept „ţintă”.

 Potrivit Der Spiegel, NSA a vizat de asemenea telecomunicaţiile de la clădirea Justus Lipsius, sediul Consiliului Uniunii Europene. Fără a citat surse, publicaţia menţionează că în urmă cu peste cinci ani ofiţeri de securitate ai UE au identificat apeluri ratate către birouri NSA din cadrul cartierului general al NATO de la Bruxelles. Fiecare stat membru UE are birouri în clădirea Justus Lipsius, cu legături telefonice şi internet.
Edward Snowden, cetăţean american, a plecat la Hong Kong în luna mai, cu câteva săptămâni înainte de publicarea unor detalii pe care el le-a furnizat cu privire la supravegherea în secret de către guvernul american a telecomunicaţiilor mondiale.Președintele Parlamentului European, Martin Schultz, a avertizat că, dacă aceste informații se confirmă, atunci relațiile SUA-UE vor avea de suferit. „Dacă acest lucru se confirmă, este vorba despre un scandal imens. Acest lucru va dăuna în mod considerabil relaţiilor dintre UE şi Statele Unite ” a declarat oficialul comunitar, cerând explicații Washingtonului.

Facebook Comments