Municipiul Pașcani – oraş uitat de progres?

Municipiul Pașcani – oraş uitat de progres?

Nu ştiu alţii cum sunt, dar atunci când trebuie să merg seara prin Municipiul Paşcani mă gândesc foarte serios că trebuie să cumpăr o lampă pe gaz, aşa cum erau folosite în trecut, pentru a-mi lumina calea (că iluminatul public există doar acolo unde trebuie, la primărie) pentru că dacă aş lua o lanternă cu mine, aş fi mult prea modern pentru un oraş atât de uitat de progres.

Municipiul Paşcani este cumva excepţia de la regulă progresului. Şi nu este vorba doar despre progresul tehnologic. Nu se progresează în nimic. Salariile au rămas la nivelul celor de acum 10 ani, investiţiile se fac doar atunci când au şi cei de la conducere ceva de câştigat, câinii se pare că sunt cei mai privilegiaţi, cel puţin în acte, iar parcurile sunt inexistente (lucru de înţeles, mai ales că tinerii sunt daţi afară din oraş). Cred că nu mai este nevoie să mai menţionez în detaliu stradă de la capătul scărilor, în zona deal, la care se lucrează de un an şi se înaintează, pe bani mulţi şi frumoşi, câte puţin în fiecare lună. Chiar şi proiectele care au fost terminate sunt făcute prost, exemplul suprem fiind lacul care se formează pe esplanada atunci când plouă sau… atunci când sunt prea pline fântânile arteziene.

Decât să se facă investiţii, nu mai bine sunt folosiţi acei bani în scopuri mai utile? Cu siguranţă se găsesc lucruri de care cei de conducere au mare nevoie şi nu au de unde să facă rost de bani în alte moduri.

Ca răspuns la întrebarea din titlu, nu, Municipiul Paşcani nu se este un oraş uitat de progres, este doar un oraş confiscat de cei care au câştigat alegerile, la fel cum România este o ţară confiscata de cei care au făcut promisiuni de care nu se pot ţine, da, aia de culoare roşie.

În privinţa luminilor cu care am început, ştiu că probabil comparaţia următoare este una nefericită, însă putem compara Korea de Nord cu Municipiul Paşcani, imaginându-ne faptul că zona primăriei ar fi Phenianul, capitala Koreei de Nord, iar restul oraşului fiind restul Koreei de Nord. Phenianul este singurul oraş luminat pe timpul nopţii in Korea de Nord. Ei bine, în Municipiul Paşcani sigură zonă luminată este cea din jurul primăriei. Şi are logică, nu credeţi? La câţi bani s-au investit în acea clădire, normal că trebuie luminată şi bine păzită.

Însă din câte se pare Municipiul Paşcani seamănă mai mult decât credem cu Korea de Nord. Acolo se iau decizii proaste în legătură cu folosirea tuturor banilor pe arme şi rachete, în timp ce oamenii mor de foame. Aici, în dragul nostru oraş se preferă sărăcia şi lipsa locurilor de muncă, altfel nu înţeleg de ce s-ar refuza venirea unor firme în oraş sau de ce s-ar refuza construirea unui depozit regional al Kaufland? Probabil trebuie să fim în pielea celor de la conducere pentru a vedea motivele pentru care s-au luat astfel de decizii. Sau, mai simplu, hai să ne gândim puţin. Cine ar avea de pierdut dacă s-ar crea noi locuri de muncă, mai bine plătite decât cele existente deja? Exact, ar avea de pierdut patronii care ţin angajaţii ca pe plantaţie, cu puţini bani, dar cât mai multe ore pe zi că altfel nu ar avea profit.

Tu ce părere ai despre Municipiul Paşcani? Ce ar trebui schimbat?

Facebook Comments