Jantele si importanta lor

Un autoturism este un ansamblu de piese care functioneaza impreuna armonios pentru a putea pune in miscare si stopa totodata masina. Fiecare piesa are o importanta cruciala in functionarea intregului ansamblu si in performanta lui. Indiferent ca vorbim de piese ce au legatura cu motorul sau cu articulatiile, defectiunea uneia poate influenta calitatea condusului. Cand vine vorba de imbunatatirea performantei, o mare parte din soferi se gandesc doar la modificari asupra ansamblul motorului, insa o componenta importanta care nu este luata indeajuns in seama sunt jante aliaj.

Jantele formeaza ansamblul de rulare, fiind in contact direct cu asfaltul prin intermediul cauciucului. Prin urmare, un set de jante are un rol crucial in functionarea masinii. In functie de ce stil de condus aveti, puteti alege un model de janta care sa amplifice performanta masinii si sa faca fata cerintelor. Jantele pot fi alese si in functie de zona in care conduceti si suprafata de rulare, pentru a putea rezista socurilor si uzurii intense daca situatia o cere. Indiferent din ce motive alegeti, trebuie sa stiti in ce fel influenteaza un set de jante calitatea condusului:

  • afecteaza performantele

In functie de greutatea jantei, ea poate mari sau scadea timpul de accelerare si distanta de franare. Modelele ultra usoare sunt concepute in special pentru maximizarea acestor cifre si sunt folosite in special de masinile puternice si de raliu. Sunt create din materiale foarte reiztente, care pastreaza integritatea intregului ansamblu, la o greutate mult scazuta.

  • preiau o mare parte din socuri

Jante aluminiu sunt recomandate pentru un condus in oras, pe suprafete lipsite de denivelari sau gropi puternice. Rezistenta lor la socuri este mai joasa in comparatie cu un set de otel. Profilele din aliaj sunt potrivite pentru sezonul cald in special, pentru a nu fi afectate de substantele antiderapante folosite iarna. Modelele de otel au o rezistenta crescuta la socuri, iar aspectul lor se deterioreaza mai greu in comparatie cu cele din aluminiu

  • asigura o dispersare a caldurii eficienta

In functie de designul si compusii folositi in crearea jantei, ele pot suporta caldura degajata de catre sistemul de franare cu brio sau pot ceda in timp. In special in cazul sezonului rece, cand se face trecerea des de la temperaturi ridicate la unele joase. Aceste schimbari pot in timp sa slabeasca aliajul jantei si sa produca rupturi in interiorul ei. Jante otel sunt au o performanta slaba la disiparea caldurii degajata la franare. Jantele din aluminiu au o performanta ridicata la acest capitol. Sistemul de franare poate fi afectat de asemenea, caldura fiind pastrata mai mult in interior iar asta poate duce la mici fisururi in cadrul lui.

Prin urmare, jantele nu au doar un rol estetic precum este considerat. Au o importanta in tot ansamblul masinii, facilitand stilul de condus si performantele autoturismului daca sunt alese atent. Aliajul si greutatea fac diferenta intre o janta pur pentru aspect si una performanta care sa garanteze o rezistenta la orice stil de condus.

Un comentariu la „Jantele si importanta lor”

Lasă un răspuns