Cum să foloseşti corect bateria de la laptop

Cum să foloseşti corect bateria de la laptop

Totul evoluează iar noi stagnam. Spun asta pentru că în loc să ne asigurăm că tot ce avem are o durată mult mai lungă de viaţă, noi ne folosim de acele produse, poate prea fără cap şi fără să ştim că există şi alte metode de a prelungi viaţa acestora noi ignorăm cele spuse de specialişti şi mergem pe zvonuri şi „teste” făcute de cei fără pic de experienţă.

Există metode foarte bine cunoscute, dar foarte eronate despre modul de a-ţi salva bateria de la laptop. Una din aceste metode este cea în care se spune că bateria ta va avea o viaţă mai lungă dacă îţi ţii laptop-ul în standby, asta în loc să îl închizi. O fi aşa, nu spun nu, însă ce economie este aia în care îţi ţii laptop-ul o seară întreagă în standby iar a doua zi, dimineaţa, când ai nevoie de el, acesta se închide din cauza stocului de energie limitat?

De asemenea, o idee pe cât de genială pe atât de tâmpită este aceea în care, şi citez: „Dacă îţi ţii bateria de la laptop scoasă, în timpul încărcării, aceasta va avea o durată mai lungă de viaţă”, am încheiat citatul. Să disecăm împreună această teorie:

  • „Dacă ţii bateria scoasă din laptop […] aceasta va avea o durată mai lungă de viaţă” – da, e şi normal. Numai că dacă faci acest lucru îţi transformi laptop-ul care înseamnă „pc portabil” în desktop, asta pentru că vei fi nevoit să mergi cu firul de alimentare după tine
  • „… bateria scoasă in timpul încărcării…” – da, şi nişte omuleţi verzi îţi încarcă bateria în timp ce ea este scoasă din laptop, adică singura metodă de încărcare a acesteia dispare, nu?

Metoda de mai sus am auzit-o de la multe persoane, însă ce m-a impresionat este faptul că şi cei cu magazine de profil din oraşul în care stau o „recomanda” cu mare căldură.

Acum, să trecem la adevăratele metode de mărire a duratei de viaţă a bateriei de la laptop.

  1. Foloseşte luminozitatea scăzută a ecranului – nu este nevoie mereu de cea mai mare luminozitate a ecranului, nu? Ei bine folosirea îndelungată a capacităţii maxime de luminozitate a ecranului laptopului îţi distruge bateria. Însă nu doar bateria este cea distrusă. Să ne gândim şi la ochii tăi. De ce să profiţi de o lumină mai puternică dacă te poţi bucura de una slabă, dar perfectă atât pentru bateria ta cât şi pentru ochii tăi care nu au făcut nimic astfel încât să fie „traumatizaţi” în aşa hal.
  2. Nu folosi multe programe de fundal – acestea distrug atât bateria, dar şi modul de a folosi acel laptop. Programele de background, de obicei, folosesc foarte multă capacitate de procesare, deci te vei trezi că laptop-ul tău devine din ce în ce mai greoi în diferite procese.
  3. Nu folosi multe periferice – de obicei acestea consuma foarte mult curent electric, chiar şi când nu sunt folosite. Stick-urile, tastaturile, ventilatorul, toate acestea îţi mănâncă din energie, dar şi din durata de viaţă a bateriei. Foloseşte-le doar atunci când ai nevoie de ele, nu le uită în laptop, nu este benefic pentru acesta.
  4. Curăţă contactele bateriei – nu este greu să ai grijă de bateria ta. Pur şi simplu o scoţi din laptop şi o cureţi, bine de tot, astfel încât să o foloseşti mult mai mult timp. Asta ajută la un transfer de energie mult mai eficient.
  5. Nu uita laptop-ul la încărcat prea mult timp – odată ce bateria s-a încărcat, este necesar să îl scoţi din priză. Asta îţi ajută bateria să funcţioneze la capacităţi normale mult mai mult timp.
  6. Nu lăsa laptop-ul să se închidă – adică, imediat ce te anunţa că energia din baterie este aproape gata, pune-l la încărcat. Asta îţi asigură o funcţionalitate mai mare a bateriei tale.
  7. Ţine laptop-ul rece – un laptop funcţionează mult mai bine atunci când este la o temperatură scăzută. Curăţă cooler-ul acestuia şi, de asemenea, nu îl folosi în medii cu mult praf.

Sper să îţi fiu de ajutor cu aceste sfaturi. Nu mai asculta de cei care nu se pricep la ceea ce spun. Foloseşte internetul sau întreabă direct la firma producătoare a laptopului tău despre metode de a îmbunătăţi durata de viaţă a bateriei laptopului tău. De asemenea, fii atent în procesul de cumpărare baterie de laptop. Nu toată lumea îţi vrea binele, deci fii sigur că faci acest lucru din magazine autorizate.

Facebook Comments