Online-ul incepe sa acapareze tot mai mult aproape orice activitate pe care o stim. Chiar si televiziunile sunt mutate, mai mult cu forta, pe internet.
Insa, cat de bun este acest lucru? Parerile sunt impartite, ca in orice dezbatere. Putem avea parte atat de pareri pozitive, dar si de pareri negative. Parerile negative vin in special din partea celor care se tem de aceasta expansiune de putere a internetului.
Insa, intrebarea la care multi cauta un raspuns este: Se mai merita sa te promovezi in offline? Mai bine spus, nu cumva este mai bine sa folosesti toate resursele disponibile si sa iti muti toata promovarea pe internet? Este mai bine oare sa investesti in aceasta zona?
Ei bine, da, este un lucru bun sa incepi sa te axezi din ce in ce mai mult pe promovarea online, insa acest lucru functioneaza doar atunci cand afacerea ta este facuta pentru a fi accesibila tuturor, adica obiectul de activitate sa fie unul generic si care nu se adreseaza unor grupuri restranse de persoane sau firme. In acest caz targetarea in mediul online este foarte greoi si s-ar putea ca unele campanii de promovare sa fie facute fara a avea parte de un rezultat foarte bun.
O alta problema apare atunci cand te lupti pe o piata in care ai parte de foarte multi competitori. In aceste cazuri, daca ai o campanie agresiva de promovare in mediul online si renunti la promovarea din offline, s-ar putea ca oamenii sa te ignore sau s-ar putea ca oamenii chiar sa nu auda de tine, lucru care se intampla mai ales atunci cand afacerea ta este una locala.
Pentru astfel de afaceri este bine sa imbini online-ul cu offline-ul sau chiar sa pui un accent mult mai mare pe promovarea clasica. Printre metodele cele mai bune cred ca se afla promovarea prin afise sau bannere prin alte magazine sau in diverse zone de interes ale orasului. Insa, un exemplu mai concret care ar functiona cel mai bine – zic eu – este, in cazul unui service auto, de exemplu, sa strecori pe langa factura pentru servicii si o carte de vizita specifica unui service auto sau un calendar in care sa ai toate datele firmei trecute. Astfel, persoana respectiva isi va aminti de faptul ca a apelat la serviciile tale si, cel mai probabil, atunci cand cineva ii va cere un sfat, cu siguranta ii va pasa cartea ta de vizita persoanei respective. Stiu ca aceasta poveste pare una de acum cativa ani, insa da, promovarea prin carti de vizita poate avea rezultate care, cu siguranta, ne surprinde pe toti.
Pare ca vremea promovarii in mediile traditionale a trecut, insa nu trebuie privit acest lucru la modul general, existand unele domenii in care o promovare offline bine facuta poate avea rezultate foarte bune, in timp ce una bazata doar pe mediul online nu are cele mai bune rezultate, sau poate chiar dauneaza, in unele cazuri.