Telefonele modulare despre care voi vorbi in acest articol sunt dispozitivele care ar putea schimba cu totul definitia de telefon inteligent.
Un dispozitiv modular este un dispozitiv compus din mai multe componente, module, care separat nu ar avea vreo functie, dar care, atasate la dispozitivul principal duc la sporirea functionalitatii acelui dispozitiv.
Un exemplu de modul care este folosit in prezent este bateria telefonului care, fiind detasabila, poate fi schimbata cu una de o putere mult mai mare. In prezent in locul in care se afla bateria nu se poate adauga altceva, dar, intr-un viitor foarte apropiat, bine pregatit de Google, definitia telefonului mobil s-ar putea schimba.
Telefoanele modulare ar urma sa fie compuse dintr-o placa de baza principala, pe care vor putea fi atasate mai multe module, care pot fi inlocuite oricand.
Astfel, cu ajutorul acestui concept vei putea schimba doar componentele defecte sau uzate ale telefonului, exact cum puteai sa faci pana acum cu bateria telefoanelor.
Conceptul este cat se poate de simplu, dar foarte complicat cand vine vorba de producerea efectiva a unui telefon de acest fel.
Orice componenta a acestui telefon va putea fi schimbata oricand se va dori acest lucru, fara a fi nevoie de un drum la un service si fara prea multe batai de cap.
Ideea a pornit de la compania PhoneBloks care a venit cu acest concept nu pentru a se lansa pe piata telefoanelor mobile ci pentru a-i atrage pe toti producatorii de telefoane mobile de pe piata spre o noua etapa a acestor dispozitive. Au reusit sa atraga atentia cui trebuia iar conceptul a fost preluat de Google, asa nascandu-se proiectul Ara.
Prin proiectul Ara Google incearca, si dovedeste in fiecare an faptul ca vor si ca se poate face ceva pentru ca acest concept sa apara pe piata.
Anul acesta la Google I/O 2016, Google a prezentat primul prototip functional ce va fi oferit dezvoltatorilor de module si aplicatii. S-a reusit pana in acest moment sa se moduleze bateria, camera dar pe langa asta, au fost produse cateva alte module, printre care si un ecran secundar ce va putea fi atasat in partea din spate a telefonului.