Cafeaua Arabica este o cafea superioara, de calitate si cu o aroma puternica. Iubitorii de cafea stiu ca aceasta este printre cele mai bune, dar cati dintre noi stiu cu adevarat cum, acesta cafea din Africa ajunge cafeaua in canile noastre.
Cafeaua Arabica este cel mai apreciat si mai raspandit arbore de cafea. Este un copac nativ din zonele muntoase din sud-vestul Etiopiei. O data pe an, arborele matur face niste fructe pe care le numim “cirese”. In cadrul fiecarui fruct, sunt doua seminte, care atunci cand sunt prelucrate si prajite in mod corespunzator pot genera arome minunate.
Cultura arborelui de cafea impune un efort destul de indelungat, de la semanatul in pepiniere, la repicatul plantelor si apoi la sadirea acestora in plantatii.
Tot procesul obtinerii unei cafele bune incepe in pepiniera. Este in general acceptat ca orice cafea buna provine din specia Arabica. Chiar daca in cadrul acestei specii exista mii de soiuri care s-au dezvoltat, fiecare dintre ele are diferente subtile si fiecare sunt adecvate pentru anumite conditii de crestere.
Dupa ce plantele s-au dezvoltat putin, arborii de cafea sunt transferati pe campul unui fermier dupa aproximativ un an. Este nevoie de inca 2 pana la 4 ani ca acestia sa ajunga la maturitate, ca mai apoi sa dea roade.
Un arbore de cafea matur va inflori cu multe flori albe. Odata polenizate aceste flori vor da “cirese” mici, verzi care se coc intr-un rosu intens pe o perioada de la 6 pana la 9 luni, in functie de conditiile de mediu, dar si de soi. In timpul coacerii, in interiorul fructelor sunt zaharuri, acizi si alte elemente care pot fi dezvoltate in aroma prin prajire. Cea mai buna cafea se obtine din cirese complet coapte, iar de cele mai multe ori acestea trebuie culese manual din cauza terenului muntos pe care acestea sunt cultivate.
Odata culeasa, cafeaua trebuie procesata imediat si pregatita pentru export, pentru a preveni stricarea lor. Sunt spalate printr-o tehnica speciala si apoi lasate sa se usuce la soare. O alta metoda de prelucrare este aceea prin care bobele sunt lasate la uscat o vreme indelungata si doar apoi boabele sunt separate de pulpa si curatate de membrana pergamentoasa, precum si de pelicula argintie care le inconjoara.
Apoi cafeaua din Africa, sau din orice colt al lumii se afla este pregatita pentru export. Este ambalata in saci de iuta si trimisa spre prajire. Acesta este un alt intreg proces prin care aroma cafelei este accentuata. Apoi cafeaua este macinata si ajunge in mainile noastre.
Povestea cafelei nu se termina aici. Este procesata intr-o multime de feluri, si ajunge la noi sub diferite forme, care apoi este folosita pentu a prepara diferite bauturi. Dupa cum se poate observa, o ceasca de cafea se poate obtine usor, dar procesul prin care boabele de cafea ajung la noi este mult mai complicat.