In zilele noastre, cand furnizorii traditionali de energie cresc preturile din ce in ce mai mult, energia regenerabila devine o optiune economica si totodata ecologica. Panourile fotovoltaice produc energie verde, transformand energia solara in energie electrica. Panourile solare produc la fel, energie verde, si cu ajutorul soarelui incalzesc apa sau alte lichide. Aceste panouri functioneaza in cel mai simplu si ecologic mod posibil.
1. Panoul solar pentru apa calda
Principiul de functionare al panourilor solare pentru apa calda este mult mai simplu decat al panourilor fotovoltaice, dar la fel de folositor pentru generarea de energie utilizabila ca si procesul fotovoltaic. Sistemele solare pentru apa calda folosite in gospodarii pot reduce costul electricitatii, deoarece acestea incalzesc apa direct de la soare si apoi aceasta este stocata in boilere.
In general panourile solare pentru incalzirea apei, functioneza combinate cu centralele termice. Panourile solare, incep sa functioneze atunci cand temperatura din boiler scade sub o anumita valoare. Aceste sisteme pot furniza apa calda pe tot parcursul anului chiar si in zonele reci.
Sistemele solare pentru apa calda pot oferi independenta termica si pot fi o solutie in zonele in care nu exista posibilitatea de a conecta gospodaria la retelele de furnizare nationala. Astfel poti beneficia de confortul necesar.
2. Sisteme fotovoltaice
Panoul fotovoltaic se bazeaza pe efectul de conversie a unui foton, care la impactul cu o suprafata fabricata din materiale speciale va genera un electron. Prin expunerea la lumina si niste proceduri chimice se genereaza curentul electric.
Sistemele cu panouri fotovoltaice, produc electricitate cu ajutorul energiei solare. Exista doua tipuri de sisteme fotovoltaice: ON grid – legate la retea si OFF grid – independente de retea. Prima este conectata la reteaua nationala de electricitate si astfel ofera posibilitatea utilizarii energiei solare pe timpul zilei si pe timpul noptii a energiei din retea. Cea de-a doua ofera independenta energetica, dar pentru aceasta are nevoie de bancuri de baterii care se incarca pe timpul zilei si sunt utilizabile pe timpul noptii.
Sistemele fotovoltaice pot oferi independenta energetica si pot fi o solutie de incredere, mai ales in zonele izolate unde nu exista posibilitatea de a conecta gospodariile la retelele nationale.