Locuintele, de la vis la proiect si realitatea constructiei

Un proiect de casa este necesar, indiferent de parerile fiecaruia, atat pentru obtinerea unei autorizatii de construire, cat si bineinteles pentru executia acesteia.
Desigur ca poti sa il cumperi dintre proiectele de case tip gata realizate si executate de mai multe ori, dar vei avea o locuinta care se va asemana cu a multor altora si este posibil ca aceasta sa nu se incadreze conditiilor de amplasament (de ex. pozitie fata de punctele cardinale). In alte cazuri, acolo unde se doreste un stil cat mai personal si o amprenta puternica a viitorului proprietar, acesta isi poate proiecta ideile si mai apoi poate cere ajutorul specialistilor, care sa ii conceapa un proiect de casa pe baza a ceea ce respectivul isi doreste.
Cert este ca fara un plan de casa, nu va fi posibila nici constructia. Legea in vigoare impune aceasta necesitate, chiar daca este vorba de proiecte locuinte colective sau pentru cele cu suprafete de locuit mai restranse. Ba mai mult decat atat, proiectul trebuie avizat de o comisie din cadrul directiei de urbanism a fiecarei primarii, care va urmari respectarea reglementarilor urbanistice impuse anterior prin certificatul de urbanism.
De exemplu, trebuie respectata o inaltime maxima admisa la coama sau cornisa, o distanta minima fata de vecinatati, un anumit coeficient de utilizare al terenului CUT sau un procent de ocupare POT, se pot impune unele elemente de aspect pentru integrarea constructiei in zona si multe altele.
Stiai ca…
☞ Proiectul poate insemna undeva intre 3-si 7 % din pretul locuintei la cheie. Dar dincolo de grija banilor, este practic planul care iti asigura ca viitoarea locuinta se va construi corect, stabil, ca va fi rezistenta si adaptata la sol si la mediu.
☞ Proiectul de casa iti poate aduce o eficienta a costurilor si a modului in care se asigura rezistenta si confort termic. Spre exemplu, se impun prin natura constructiei anumite materiale. Nimic nu se alege la intamplare, iar casa fiind gandita ca un tot unitar, trebuie sa se respecte pas cu pas totul, asa cum a fost prevazut in proiect.
☞ Datorita proiectului, poti estima si care sunt costurile de investitie si ce este necesar ca resurse pentru ca locuinta in cauza sa fie realizata.
☞ Proiectul de casa trebuie sa tina cont de gradul de confort, deci de preferat sa aiba o compartimentare favorabila.
Insa multipli alti factori intervin. Spre exemplu, indiferent de sezon, proprietarul trebuie sa se bucure de lumina naturala. De asemenea, in functie de clima se pot adapta anumite idei: terase si balcoane versatile etc.
Chiar si cand preferi sa iei solutia mai practica de a cumpara un proiect gata facut, este important de stiut ce inseamna acesta. Este esential de raportat totul la preferinte si eventual de adaptat. Tine cont de orice mic detaliu care poate avea o influenta majora asupra rezultatului final: de panta a solului, de zona de nord unde eviti sa ai ferestre, de pozitia in sine a locuintei etc.
Ca tot am mentionat acest aspect, orientarea ferestrelor si a casei trebuie sa aiba in vedere traseul soarelui. Sa gandim practic si simplu: proiectand pe hartie locuinta dorita, aceasta va prinde contur in functie de necesitati, de locatari, de zona si tinand cont de toti factorii din jur.
Este o maniera mai personalizata de a realiza un plan al casei mult visata. Este mai usor sa schimbi un plan, sa adaptezi o idee, decat sa darami cladiri si sa refaci ziduri. Asadar, proiectul este elementul ce controleaza traiectoria unui concept, pana la indeplinirea concreta a acestuia.
Pentru rezultate asa cum si le doreste fiecare, inca din faza de proiect, este indicata colaborarea cu echipa de specialisti. O sursa de inspiratie poate fi smarthomeconcept.ro.